فردی را تصور کنید که در یک حالت نامتعادل در حال راه رفتن روی یک لبه باریک است. این شخص یا باید به جایی تکیه دهد و یا با متمایل شدن به چپ و راست، باید به نوعی تعادل خود را حفظ کند. یک خودرو نیز همانطور که از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است، از تکیهگاههای گوناگونی نیز بایستی برخوردار باشد. اتومبیل در واقع یک پازل از بخشهای مختلف ثابت و متحرک است و هر کدام از این بخشها، روی دیگری سوار است. به همین خاطر باید تکیهگاههایی در خودرو وجود داشته باشد که هم وزن آنها را تحمل کند و هم لرزش آنها را بگیرد. دسته موتور مهمترین و شناختهشدهترین تکیهگاه درون یک خودرو است. دسته موتورها در بالا و پایین و یا دو طرف یک موتور قرار میگیرند و چون پیشرانه را به شاسی ارتباط میدهند، از لرزش و تکان خوردن آن نیز جلوگیری میکنند. اما ببینیم این دسته موتورها چه انواعی دارند و از چه قسمتهایی تشکیل میشوند.
دسته موتور یا همان Engine Anchor Mount وظیفه تحمل وزن موتور را دارد. البته این اتصال به معنی یک اتصال ساده و بدون خاصیت نیست و در کنار این ارتباط باید اهداف و انتظاراتی که مد نظر قرار دارد، تامین شود.
خودرو برای تحمل وزن جعبه دنده نیز دارای اتصالاتی است که به آن دسته گیربکس یا به قول برخی مکانیکها دسته موتور گیربکس نیز گفته میشود و این دستهها در خودروهایی که جعبه دنده در پشت موتور و زیر دالان گاردان قرار دارد، بهراحتی قابل دیدن هستند و کارکرد مهمی نیز دارند. موتور در هنگام تولید نیرو، گاز خوردنهای ناگهانی، عبور از دستانداز، به واسطه لرزشهای ذاتی خود پیشرانه، تقههای ناشی از رها شدن کلاچ یا درگیری و خلاص شدن تایرها و … به خاطر حالت گردشی که دارد و از طرفی چون به بقیه قسمتها وصل شده است، علاقه زیادی به تکانهای جانبی پیدا میکند تا این انرژی را دفع کند.
در اینگونه مواقع پیشرانه نباید بیشتر از حد مشخصی بازی کند و به همین خاطر باید به جایی محکم شود. تنها جایی که میتواند این گشتاورهای پیچشی را تحمل کند، شاسی است.
اما اگر موتور یا جعبه دنده به طور کاملا ثابت مثلا با استفاده از پیچ و مهره و یا جوش به شاسی متصل شود، تکانهایی که از این دو قسمت به شاسی وارد میشود باعث خرابی و پیچش شاسی و خود موتور و جعبه دنده میشود. پس باید یک انعطافپذیری بین محل اتصال موتور و گیربکس با شاسی باشد که در این زمان وجود دسته موتور کاملا حس میشود.
انواع رایج دسته موتورها
دسته موتورها انواع گوناگونی دارند اما روی خودروهای معمولی دو نوع بیشتر از بقیه نصب میشوند و استفاده از آنها بسیار گسترده است. دسته موتورهای لاستیکی و دسته موتورهای هیدرولیکی که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. دسته موتورهای لاستیکی ارزانتر هستند، ساختار سادهای دارند، ابعاد مختلفی داشته و بدون نیاز به نگهداری هستند. این دسته موتورها یک قطعه لاستیکی سادهاند که همین قابلیت ارتعاش و ضربهگیری آنها موجب جذب ضربات و تکانهای موتور و گیربکس میشود. اما دسته موتورهای هیدرولیکی از مجموع قابلیتهای فنر و لاستیک و یک سیال هیدرولیک روغنی برای دفع و جذب ضربه بهره میبرد که منظور از هیدرولیکی بودن آن به لایههای فنر و وجود روغن در بین آنها مربوط میشود. در این دسته موتورها، دو لایه فنر که در هم قلاب هستند، کار اصلی جذب نیروهای وارده را انجام میدهند. دسته موتورها بر اساس محل قرارگیری و نوع طراحی موتور متفاوتند. برای مثال در خودروهایی که محور محرک آنها در جلو است و موتور به صرت عرضی قرار گرفته است، معمولا سه دسته موتور شامل دو عدد در پایین و یکی در بالا وجود دارد و در موتورهایی که به صورت طولی در راستای اتاق و شاسی نصب میشوند، دسته موتورها در دو طرف موتور قرار میگیرند. اما در خودروهایی که دارای پیشرانه عرضی هستند، معمولا دسته موتور بالا از نوع هیدرولیکی است که خرابی آن نیز میتواند در کنار هزینه بالاتر، خطرناک نیز باشد. برای مثال، در خودرویی مثل محصولات پژو و سیتروئن، خرابی این دسته موتور حتی در بدترین حالت میتواند باعث کجشدن موتور و در نتیجه برخورد تسمه تایم با قاب خودش و پارگی تسمه تایم و هزینههای سنگین بعد از آن باشد. اما دسته موتور پایینی که از نوع لاستیکی است، جدا از تحمل تکانهای موتور و گشتاورهای پیچشی آن، به خاطر اینکه در پایین قرار دارد، بیشتر مسئول تحمل وزن پیشرانه است و خرابی آن نیز مشکلات خاصی را ایجاد نمیکند. دسته موتور بعدی در واقع برای تحمل وزن و ثابت نگهداشتن جعبه دنده است. این در حالی است که در خودروهایی که محور محرک عقب دارند و گیربکس در فضای زیر اتاق بین دو صندلی جلو قرار میگیرد، دسته گیربکس روی رام شاسی بسته میشود و یا مستقیما مثل دسته موتورها، روی شاسی است.
علل خرابی دسته موتور و دسته گیربکس چیست؟
همانطور که گفته شد، دسته موتورها برای تحمل تکانها و ضربات ناشی از وزن و کارکرد موتور طراحی و ساخته میشوند. حال اگر این تکانها بیش از حد معینی باشد و یا فشارهای وارده به آنها زیاد شود، مثل هر قطعه لاستیکی دیگری ممکن است تا دچار خستگی شده و در برابر تنشهای وارده، توان تحمل را از دست بدهند و دچار پارگی شوند.
اما باید بدانیم که خرابی این قطعات نیز بسته به اینکه اتومبیل از چه کلاس خودرویی است و چه ویژگیهای حرکتی دارد، متفاوت خواهد بود.
برای مثال در یک خودرو سواری، خرابی این قطعات میتواند ناشی از تیکآفهای شدید باشد، اما در یک خودرو شاسی بلند آفرودی، خرابی دسته موتورها میتواند ناشی از بازی کردن زیاد و پیچشهای شدید شاسی در عبور از پستی و بلندیها باشد.
اما به طور کلی کارهایی مثل گذر از ناهمواریهایی که موجب پیچیدن شاسی میشود، تیکآفها و شتابگیریهای ناگهانی که لگد موتور را در پی دارند و به دنبال آن معکوس کشیدنهای شدید که باز هم در آن پیشرانه دارای بازی و تکانهای شدید میشود، عبور از دستاندازهای بزرگ با سرعت بالا که باعث تکان خوردن موتور خواهد شد، لرزشهای پیشرانه ناشی از تنظیم نبودن آن، مشکل در شاسی خودرو که باعث شود تا دسته موتور و دسته گیربکس به خوبی در محل خود قرار نگیرند، جنس نامرغوب دستهها، مشکل در سیستم کلاچ که باعث ایجاد لرزش در موتور و اتاق خودرو شود، لرزش اتاق ناشی از خرابی مجموعه جلوبندی یا سیستم تعلیق که باعث واردشدن ضربههای مسیر راه به شاسی اتومبیل شود و… از جمله مهمترین موارد خرابی دسته موتور و دسته گیربکس است.
ضمن اینکه در خودروهای محور محرک عقب، خرابی قطعاتی مثل گاردان و چهارشاخ آن، به خاطر ایجاد لرزش در گیربکس و موتور نیز میتواند منجر به خرابی این پایه نگهدارنده شود.
نشانههای خرابی دسته موتور و دسته گیربکسها
از آنجا که پیشرانه و جعبه دنده کاملا به هم متصل هستند، خرابی دستههای نگهدارندههای آنها میتواند بر کارکرد هر دو قسمت اثر منفی بگذارد. خرابی دسته موتورها جدا از اثراتی که در حین کارکرد پیشرانه دارند، با چشم نیز قابل تشخیص هستند. دسته موتورهای لاستیکی اگر پاره شوند، به راحتی میتوان خط برش را در قسمت لاستیکی آنها دید و از طرفی در خودروهای دیفرانسیل عقب نیز میتوان با کمی بازی دادن به گیربکس و موتور، خرابی دسته موتور و دسته گیربکس را آزمایش کرد. دسته موتورهای لاستیکی با پاره شدن از قسمت محل پیچ شدن خود، جدا میشوند و دسته موتورهای هیدرولیکی نیز در صورت معیوب شدن، دچار نشتی روغن خواهند شد و چون معمولا در بالای موتور قرار دارند، به راحتی قابل معاینه کردن هستند. اما آشکارترین و واضحترین عیبی که در صورت پارگی دسته موتور یا دسته گیربکس در خودرو بروز میکند، لرزشهای حین کار است که به کل اتاق منتقل میشود.
این لرزشها خصوصا در نواحی نزدیک به دور موتور بیشترین گشتاور، نمود بارزتری دارد. در این حالت با نگاه کردن به دسته دنده میتوان لرزش آن را مشاهده کرد. ضمن اینکه با رها کردن کلاچ، به خاطر اینکه لگد موتور به خوبی گرفته نمیشود به کل مجموعه ضربه و تکان وارد خواهد شد. همچنین اگر خرابی ناشی از دسته گیربکس باشد، لرزش کلاچ زیر پا کاملا مشهود خواهد بود. اما باید مراقب باشیم تا در خودروهای دارای گاردان، این لرزشها ناشی از تاب برداشتن گاردان و یا خرابی چهارشاخها نباشد، هر چند که هزینه و تعمیر دستههای نگهدارنده بهمراتب کمتر از هزینه تعمیر و تعویض گاردان و قطعات مربوط به آن است.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Fiberglass and Resin Pipes in Iraq ElitePipe Factory in Iraq is proud to be a leading producer of high-quality fiberglass and resin pipes, delivering superior performance and durability for various industrial applications. Our fiberglass reinforced plastic (FRP) pipes, also known as GRP pipes, offer excellent corrosion resistance, lightweight properties, and long-lasting service life. These attributes make them ideal for use in demanding environments such as chemical processing, water treatment, and oil and gas industries. With our commitment to innovation and quality, ElitePipe Factory ensures that every pipe meets rigorous standards, establishing us as one of the best and most reliable suppliers in Iraq. For more information, visit our website at elitepipeiraq.com.
веб-сайте https://omgomgomg5j4yrr4mjdv3h5c5xfvxt.com